Föräldraträning ger bättre relationer mellan barn och föräldrar i Nepal

Deltagare i kursen utför rollspel.

Genom bland annat rollspel har deltagarna i föräldraträningen kommit varandra nära och bearbetat egna erfarenheter från sin barndom.

I Tansen, Nepal, har EFKs missionär Pernilla Ardeby det senaste året varit engagerad i föräldrautbildningar, enligt det så kallade International Child Development Program (ICDP).
- Det har varit en spännande process där Gud tydligt har öppnat dörrar, säger hon.

Efter att ha gått ICDPs ledarutbildning under våren 2022 genomförde de i Tansen åtta ICDP-föräldrautbildningar som avslutades i januari-23.

- Vi kom varandra nära i grupperna och pratade bland annat om barns behov, barns rättigheter, hur man bygger upp barnets självkänsla genom uppmuntran och bekräftelse, hur man lyssnar på och ser barn, hur man sätter gränser utan hot och aga. Det var mycket rollspel, diskussioner, skratt och tårar. Flera av föräldrarna delade sina egna erfarenheter. Bland annat berättade flera att de blivit slagna av sina lärare/föräldrar på ett förödmjukande sätt, vilket givit dem sår för livet, berättar Pernilla.

Föräldraträningen var uppskattad. Några citat från utvärderingen vid sista kurstillfället var: ”Jag kommer inte slå min son mer, nu när jag vet hur jag kan göra i stället.”, ”Jag älskar den här kursen, ingen har talat om de här sakerna förut, allt är nytt”.

Enligt deltagarnas önskan fortsätter flera av grupperna mötas.

Deltagare i föräldraträningen sitter på rad.

Pernilla Ardeby tillsammans med några av deltagarna i föräldraträningen.

Vill fortsätta träna föräldrar

- Visionen framåt är tydlig. Vi vill fortsätta erbjuda ICDP-kursen till föräldrar i Tansen och har nu fått frågan från politiker om att genomföra kursen ute i samhället, i olika samhällsgrupper, så kallade "wards". Vi tror att Guds kärlek blir synlig genom de här kurserna och ber att det ska få leda till förbättrade relationer mellan barn och föräldrar och minskad förekomst av aga i hemmet, säger Pernilla.

Karen Hundeide, grundare av ICDP, uttrycker målet med träningarna så här:

- Poängen med ICDP-utbildning är att bygga upp kompetens och förtroende hos medlemmarna i ett befintligt barnomsorgssystem och att dra sig ur efter en tid att ha överfört projektet till de lokala resurspersonerna,

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.