"Vi kan vara stolta över att stötta en så bra skola!"

Lektion i klass 1 på skolan i Vilakulo, Moçambique.

På grund av pandemin var det ett tag sen vi senaste kunde besöka Moçambique och arbetet i Vilankulo. De har mött tuffa restriktioner och begränsningar men lärarna och ledarna har troget fortsatt sitt arbete, för barnen och för att de ska få trygga miljöer. Det har inte varit en lätt uppgift och bitvis har de funderat på att ge upp, men med Guds kraft har de ändå orkat.

- Vi i EFK har också funnits med, troget i givandet och vid vårt besök är det påtagligt att relationerna är starka. Vi blir varmt välkomnade, berättar Cornelia Newman, missionär i region Afrika, efter sitt senaste besök.

Förskolan CICA har vi stöttat sen starten 2012, och varje år bygger de på en ny årskurs. Idag finns det ända upp till år sex på skolan. Varje dag får barnen både mellis och lunch, lärarna är tränade i barns rättigheter och klasserna är lite mindre än i många andra skolor. Vi kan vara stolta över att vi är med och stöttar en så bra skola.

Medan vi är där passar vi på att följa undervisningen, prata med barnen och lärarna för att få en bild av verksamheten, och det är en mycket uppmuntrande bild som målas upp. Glada barn och entusiastiska lärare delar berättelser om en fin skola.

Vi håller också träning i Protective Behavior för lärarna och andra inbjudna från andra skolor och kyrkor. Det blir en full dag med mycket nya övningar, information och diskussioner. Efteråt frågar vi några av deltagarna vad de tyckte och vad de tar med sig. En av dem svarar att han lärt sig väldigt mycket och att den förskolan han jobbar på inte kommer att bli den samma efter det här.

Seminarium för lärare och kyrkoledare i att skydda barn.

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.