Ge inte upp – ge hopp!

Vecka 48, 23-29 november 2020

Härlig är jorden… en av våra mest älskade psalmer i juletid. Och nog känner vi ofta så när vi närmar oss den tiden på året, med tända ljus, god mat och varm gemenskap. Men 2020 är ju inte som vanliga år… en pandemi som medför sjukdom, död, ensamhet och en världsekonomi som gör tvärnit. Kan vi fortfarande sjunga att jorden är härlig? Är det fortfarande sant?

Ja, absolut. John Lennon lär ha sagt att ”Allt blir bra till slut. Och är det inte bra så är det inte slut.” Det är inte en främmande tanke för oss som lever med övertygelsen om att Gud är god och kommer att upprätta sin fallna skapelse vid tidens slut. Livet vinner. Men fram till dess har vi ett uppdrag – och ett löfte – från Gud:

Nej, detta är den fasta jag vill se: att du lossar orättfärdiga bojor, sliter sönder okets rep, befriar de förtryckta, krossar alla ok. Dela ditt bröd med den hungrige, ge hemlösa stackare husrum, ser du en naken så klä honom, vänd inte dina egna ryggen! Då bryter gryningsljuset fram för dig, och dina sår skall genast läkas. Din rättfärdighet skall gå framför dig och Herrens härlighet gå sist i ditt tåg. Då skall Herren svara när du kallar, när du ropar säger han: ”Här är jag.” Jes 58:6-9 B2000

I år är detta uppdrag viktigare än på mycket länge. Världsbanken uppskattar att mellan 88 och 115 miljoner människor kastas in i extrem fattigdom i år till följd av pandemin. Som Guds folk har vi en stark tradition av att resa oss och komma med evangelium i ord och handling när det behövs som bäst. Nu är det inte tid att gå i ide och vänta på bättre tider. I dessa tider är det inte läge att ge upp… det är läge att ge hopp!

Därför sätter vi nu igång EFKs årliga julinsamling, ”Härlig är jorden …eller?”. Vår bön och förhoppning är att den på ett konkret sätt ger vår härliga men trasiga värld hopp. Läs gärna mer på geforlivet.com/jul Länk till annan webbplats..

/Mattias Davén
kommunikatör på EFKs Sverigekontor

Tacka Gud för:

  • allt det engagemang som redan visats från församlingar, företag och privatpersoner.
  • våra partners runt om i världen som gör ett fantastiskt jobb för människor med de pengar vi bidrar med.
  • vårt nya gåvohanteringssystem som är på plats och ger oss nya möjligheter (och be gärna att allt ska fungera bra framöver).

Var gärna med och be för:

  • alla projekt som tvingats ställa om under Corona-pandemin.
  • många kreativa insamlingsidéer runt om i våra församlingar nu när konserter, loppisar och andra ”vanliga” insamlingsaktiviteter blir svåra att genomföra.
  • om öppna och generösa hjärtan så att vi får in mycket pengar under julinsamlingen, som ger människor en bättre framtid.