Festivalverkstad banar väg för EFKs nya festival

Subtopia 2023 Hangaren

Studiebesök i Hangaren, Subtopia i Alby. Foto: Marcus Wallin.

Under helgen 24-26 november samlades närmare 70 deltagare som i högsta grad banade väg för planeringen av eventet för unga 2024. Subtopia i Stockholmsförorten Alby var platsen för Festivalverkstad, den samma för den kommande festivalen som väntar nästa år.

Den så efterlängtade novembersolen skiner och den nyfallna snön knarrar under sulorna på kängor och sneakers. Gruppen deltagare vandrar den 500 meter långa gångvägen till Hangaren, en tillhörande byggnaden till det kulturcentrum som går under namnet Subtopia.

Personalen öppnar en sidoingång när den utdragna klungan samlats framför lokalen och projektledare Erika Åsberg erbjuder samtliga att följa efter henne in i värmen. För den enorma lokalen (som används för bland annat cirkus, idol och konserter) är förvånadsvärd varm mot minusgraderna utanför. Höstlovet 2024 är den här lokalen centrum för den festival som nu i helgen har börjat ta form.

- Vi har fått visionera, planera och grubbla tillsammans. Det har gått åt mycket tankekraft för folk var väldigt trötta mot lördagskvällen. Många vill tänka till och engagera sig, vilket fyller sitt syfte då många av de här kommer vara en del och hjälpa till att göra festivalen, säger Emil Bengtsson, ledningsgruppen för eventet.

Ledningsgrupp

Ledningsgruppen med Oliver Sewón, Julia Wellstam, Fredrik Grönwall, Erika Åsberg, Emil "Bengan" Bengtsson, Hanna Wahlström, Naomi Kärnbo.

Inledningen av Johannesevangeliet 14 där det står "Känn ingen oro. Tro på Gud, och tro på mig. I min Faders hus finns många rum. .." har genomsyrat ledningsgruppens arbete och "Bengan" fortsätter förklara:

- "Det finns mycket plats, det finns många rum. Vi vill med den här festivalen låta alla sorters ungdomar få komma och ta plats. Här finns det rum för mig. Jag behöver inte gå in i en sorts mall. Jag kan bli lik Jesus på det sätt jag är och återspegla hans rike."

Närmare 70 deltagare, från Örnsköldsvik till Lund, har varit en del av de intesiva dagarna på Subtopia där workshops, gudstjänster och brainstormning av namn har varit en del av programmet.

post-it 2023 namnförslag event workshop

Namnförslag på kommande event för unga. Foto: Marcus Wallin.

Det finns ännu inget namn klart, men namnfrågan var en självklar del av lördagens funderingar och slutade i ett fönsterparti fyllt med lappar av kreativa förslag som ledningensgruppen får utvärdera och arbeta från.

Festivalen kommer att hållas Allhelgona-helgen och målgruppen är 16-20 år.