Här är missionsrådet en lobbygrupp för missionellt liv

Östermalmskyrkans vision är “En gränsöverskridande mötesplats där vi vill möta Gud. Möta varandra. Möta behov.”

De senaste åren har Östermalmskyrkan i Kristianstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. fördjupat sin förståelse av mission. Rikard Holst är pastor och vill se församlingen leva missionellt, både i Kristianstad och runt om i världen. I detta har missionsrådet fått en förnyad roll.

Östermalmskyrkan har haft ett stort fokus på mission ända sedan starten. Många av församlingens medlemmar har vigt sina liv åt mission när de åkt ut som missionärer. Församlingen vill bära det arvet vidare men även tänka nytt.

– För ett år sedan ändrade vi missionsrådets roll i församlingen. Tidigare var det fokus på missionärerna och budgeten, nu är vi även en lobbygrupp för att alla ska leva ett missionellt liv. Vi vill att unga ska förstå mission vilket resulterade i att tre ungdomar kom med i missionsrådet. Nu “tvingas” vi blir mer förklarande när vi pratar om mission och får även nya perspektiv. Vi har även tydligare börjat fundera på varför vi sänder ut missionärer. Gör vi det för att lätta på vårt dåliga samvete och
skicka pengar till projekt på andra sidan jorden eller vill vi verkligen bli mer missionella och involverade i mission?

Till hösten börjar församlingen stötta två nya familjer som ska sändas ut. Familjen Newman som rest ut till Tanzania Öppnas i nytt fönster. och Roswalls som flyttat till Grekland Öppnas i nytt fönster..

– Familjen Newman har vi en tydlig koppling till sedan tidigare då de har varit medlemmar här. Det känns roligt att sända ut en familj vi redan känner. Det har även varit viktigt att lära känna Roswalls personligen. Vi vill dela böneämnen, veta vilka utmaningar de står i och hur de mår, inte bara stödja ekonomiskt.

Pastor Rikard Holst vill se församlingen leva missionellt.

Knockades av vad Gud kan göra i människors liv

Rikard är själv uppvuxen i en kristen familj. Redan som sjuåring kände han en kallelse till att bli pastor men han brottades länge med den. Istället utbildade han sig till hortonom, men brottningskampen
fortsatte.

– När jag var tjugofyra år kallade Gud mig tydligt igen till att bli pastor. Då började jag läsa teologi på ALT i Malmö. Under pastorsutbildningen reste Rikard och hans fru Sofia på en praktikresa till Sydafrika och Eswatini. Där fördjupades deras bild av kallelse och mission. Rikard mötte en ung man som, precis som han själv, hade brottats med sin kallelse ända sedan han var barn. Rikard fick ge en hälsning från Gud och bekräfta hans kallelse.

– Vi blev knockade av vad Gud kan göra i människors liv. Min erfarenhet här blev en hjälp för någon där.

Alla är utsända av Gud

Rikard längtar efter att få folk förstå att de har en mening och ett kall där de är.

– Det är många som kommer till vår kyrka som har fått jobb här och då tänker jag att det är självklart att Gud har sänt dem hit. Gud har inga gränser så oavsett om han sänder människor till oss i Skåne eller till Sydafrika så vill vi uppmuntra det. Jag brinner för att alla ska förstå att vi är utsända av Gud där vi är. Hur kan vi göra det mer konkret? Jo, om ungdomar ska flytta någonstans - sänd ut dem. Börja se på alla som missionärer där vi är. Min hjärtefråga är hur vi gör människor fria i sin kallelse. Att få uppmuntra folk att leva ett missionellt liv.

Längtar efter nästa steg

Hur blir man då en sändande och missionell församling? Rikard tror att mycket handlar om att prata, handla och framför allt benämna det man redan är och gör. Församlingens vision är “En gränsöverskridande mötesplats där vi vill möta Gud. Möta varandra. Möta behov.” Genom deras sociala och diakonala arbete har de förmån att få vara armar och ben i Kristianstad. De har ett utbrett integrationsarbete och finns i fängelse, häkte och på en skola. De är även delägare i en second handbutik där de når ut till såväl volontärer som kunder. De stöttar även flera missionärer och projekt utomlands.

– Nästa steg är hur vi kan vara ännu mer utsändande och inte endast stå för resurser. Jag drömmer om missionsresor för gamla och unga där de själva får uppleva en kallelsemedvetenhet genom olika projekt och missionärer.

Värd för EFKs missionskonferens i oktober

Den 16 oktober sker EFKs Missionskonferens 2021 Öppnas i nytt fönster. på fyra platser och Östermalmskyrkan är en av värdförsamlingarna.

– Missionskonferensen är ett perfekt tillfälle att bli inspirerad till att leva ett missionellt liv. Vi kände bara yes, självklart vill vi hålla i Missionskonferensen igen och vi hoppas att vi tillsammans ska få bli
mer lik Jesus och följa honom där vi är!

Den här texten publicerades först i tidningen Direkt i september 2021 Öppnas i nytt fönster..
Text: Levicia Newman Foto: Frida Vingren